Net verhuisd en nu scheiden!

Het komt vaker voor dan je denkt!

Laatst zat ik gezellig te praten met iemand op het terras. Ik vertelde dat mijn passie bij echtscheidingen ligt. De eerste blik was die van onbegrip.

Nee, het is niet zo dat ik er van geniet als mensen uit elkaar gaan. Ik vind het juist mooi om mensen bij elkaar te brengen. Niet meer als partners maar als ouders die weer met elkaar communiceren en elkaar weer voldoende vertrouwen om samen het ouderschap te delen. Dat is niet altijd even gemakkelijk omdat er bij scheidingen vaak een hoop pijn en onbegrip is.

Contact met VertrOuders

Net een nieuw huis gekocht

Zij vertelde vervolgens dat haar zus gaat scheiden. Twaalf jaar getrouwd, twee kleine kinderen en net een paar maanden geleden een nieuw huis gekocht! Haar man en de hele familie was woest want wie gaat er nou een huis kopen als je wilt scheiden!

Dit gebeurt helaas vaker dan je denkt. De ene keer is het een nieuw huis, de andere keer een nieuwe keuken of nieuwe bank. In het ergste geval een nieuwe baby! Degene die wil scheiden is echter niets te verwijten.

Je zou achteraf kunnen denken dat de beslissing om uit elkaar te gaan misschien ligt aan de stress die de verbouwing of financiering met zich meebrengt. Daar ligt meestal niet de oorzaak.

In voor en tegenspoed…

In ieder leven heb je goede en slechte periodes. Die wisselen elkaar af en je hoopt dat er meer goede dan slechte periodes voorbij komen. In relaties gebeurt precies hetzelfde. Het is niet altijd even leuk. De ene keer ligt dat aan de communicatie tussen partners, de andere keer aan stress op je werk, een ziekte van een familielid of een langdurige regenperiode. Meestal denk je dat het wel overwaait en de goede tijden weer terugkomen. Na regen komt zonneschijn, toch?

Alles gaat mis maar gelukkig is mijn relatie goed

Soms heb je een langere periode waarin het steeds een beetje minder gaat. Je probeert van alles om uit die dip te komen maar het lukt niet echt. Je gaat zoeken naar de oorzaak. Is het je werk, is het je relatie? Echt de vinger krijg je er niet onder. Het ligt in ieder geval niet aan je relatie. Daar ben je wel uit!

Ik ben boos

Beetje bij beetje raakt steeds sneller geïrriteerd. Je maakt ruzie met je partner, je kinderen en je moeder. Steeds vaker voelt je verdrietig en onbegrepen. Langzaam aan kom je verder in een negatieve spiraal.

… dan komt alles goed

Uiteindelijk ga je op zoek naar krachtigere impulsen om uit je dip te komen. Als je nou van baan veranderd of van omgeving dan gaat het erna vast beter! Een verbouwing of nieuw huis is dan de meest voor de hand liggende manier om van omgeving te veranderen. Als later het huis af is, blijkt dat dit niet het gewenste resultaat heeft gebracht. Je voelt je nog steeds niet lekker! Wat is er dan aan de hand?

Als een donderslag bij heldere hemel zie je wat er allemaal mis is in je relatie en hoe lang dat al loopt. Niet kort erna besluit je om uit elkaar te gaan en kan je voor je kop slaan dat je net een huis hebt gekocht. Als je dit had geweten. Vervolgens valt de hele familie over je heen omdat je net dat huis hebt gekocht en geeft je de schuld van de scheiding.

Dr. Elisabeth

Voor het fenomeen wat ik net heb verteld, is een logische verklaring te vinden. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontdekte dat mensen die ongeneeslijk ziek waren allemaal dezelfde fases doorliepen in de acceptatie van hun ziekte. Zij noemde dit de fasen in het rouwproces.

Rouwfasen?

In eerste instantie ontkenden patiënten dat zij ziek waren. Vervolgens werden zij heel emotioneel (boos, verdrietig, bang). Steeds verder raakten zij in een depressie. In de volgende fase gingen zij “onderhandelen”: “als ik nou dit doe, dan zal het allemaal goed komen”. Pas nadat zij op het diepst van hun depressie zaten, kwam de ommekeer in de vorm van berusting, acceptatie en loslaten.

Contact 

Kübler-Ross

Deze fasen zijn allemaal te herkennen in het bovenstaande verhaal dat ik vertelde. Het blijkt namelijk dat de rouwfasen van Kübler-Ross ook voor diverse andere veranderprocessen gelden. Dus ook bij overlijden van een dierbare, ontslag en echtscheiding.

Scheiden is lijden, voor beiden!

Bij echtscheiding is het niet alleen degene die verlaten wordt maar ook degene die de beslissing tot scheiding neemt die door dit proces heen gaat. De fases kunnen natuurlijk van duur en heftigheid verschillen, door elkaar heenlopen maar ze komen allemaal langs en zijn niet minder pijnlijk. Het probleem van een scheiding is natuurlijk dat degene die het besluit tot scheiden heeft genomen vaak al verder in het traject zit dan degene die net de melding heeft ontvangen.

Rekening houden met elkaar en met het proces

In de ene partij geheel klaar is om een nieuw leven te beginnen en nieuwe plannen maakt en de andere partij in een ontkennings- of emotionele fase zit, zal het van beide kanten moeilijk zijn om begrip voor elkaar op te brengen. Laat staan eerlijke onderhandelingen te voeren. Het is dus van belang dat beide partijen tijdens het scheidingsproces op een gelijk spoor komen of op z’n minst de weg die zij doorlopen kunnen zien en begrijpen. Zo kan ook begrip ontstaan voor het feit dat net een huis is gekocht.

VertrOuders.nl- Scheidingsbemiddeling

Bij VertrOuders begeleiden we partners in hun echtscheidingstraject en besteden onder meer aandacht aan de bovenstaande problematiek. Wij proberen iedereen de tijd en de tools te geven om de scheiding te verwerken zonder dat het gehele traject stil komt te vallen.

Mocht je vragen hebben over onze werkwijze of op zoek zijn naar goede begeleiding dan kun je een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek waarin ik kan uitleggen wat we voor jullie kunnen betekenen. Je kunt ook een kijkje op onze website nemen.

GRATIS EN VRIJBLIJVEND INFORMATIE GESPREK 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie