Zwarte Zaterdag – vakantiestress op de weg en in je relatie

Heerlijk, vakantie! Eindelijk gezellig samen! Lekker eten, lekker weer, nieuwe dingen zien. Jullie hebben er lang naar uitgekeken, geld opzij gelegd en de verwachtingen zijn hoog! Maar voor veel mensen is vakantie ook een bron van stress. Zo erg zelfs dat het aantal echtscheidingen na vakanties het hoogst is.

Zijn die scheidingen ook daadwerkelijk aan de vakantie te wijten of zijn er andere oorzaken? En indien vakantiestress zo’n grote impact heeft op je relatie, hoe is dat dan te voorkomen?

Al duizenden jaren leven mensen op vaste plekken bij elkaar in dorpen en steden. Slechts in streken die zich kenmerken door erbarmelijke omstandigheden leven nog nomadenvolkeren die achter hun kuddes aantrekken, jagen en verzamelen. We dus als mens al duizenden jaren gewend aan een ons eigen vaste stekje. Toch trekken we er – eigenwijs als we zijn – elk jaar in de zomer massaal op uit om ons geluk te beproeven op vreemde plekken. Ondanks de landelijke vakantiespreidingen staan we met z’n allen precies tegelijk in de rij voor de incheckbalie op Schiphol of ontmoeten een hoop andere Europese medeburgers op de Route du Soleil in een rij die file heet. Maar vakantie moet leuk zijn!

Contact met VertrOuders Scheidingsbemiddeling

Ik ga op vakantie en ik neem mee: pfff, ja wat eigenlijk?

De voorbereiding is vaak al een grote stressfactor. Bij mijzelf ligt de grootste stress in het uitzoeken van de vakantie. Ik begin hier natuurlijk veel te laat mee. Op het eerste gezicht is er op het internet nog genoeg keuze en beperkt de ergernis zich tot de laadsnelheid van de pagina’s. Maar dan blijkt alles wat leuk en betaalbaar is, al te zijn geboekt door anderen en wordt het uiteindelijk nachtwerk. Volgens mij ben ik wel een uitzondering want zo ver ik weet is het uitzoeken van de vakantie voor de meeste mensen nog een onderdeel van de voorpret.

Bij hen begint de stress op de laatste dag vóór de vakantie. Nog even op het werk dit en dat afmaken en nog op het laatste moment dingen overdragen aan een collega. Intussen nog snel de reisverzekering checken. Wat mocht je ook al weer wel en niet in je handbagage meenemen? Waar is die mail met de reisbescheiden gebleven?

Vervolgens kom je veel later thuis dan gepland en moet er nog van alles gedaan worden. Die koffer pakt zich natuurlijk niet vanzelf in en dicht gaat ie al helemaal niet meer. Die paspoorten lagen gisteren toch nog op dat tafeltje? En waar zijn de opladers gebleven?

Nog even drie uurtjes slaap voordat de taxi naar Schiphol de straat in rijdt of dat we met de auto vertrekken om de file bij Brussel en Parijs voor te zijn. Uitrusten doen we wel op de plaats van bestemming, tot die tijd vertrouwen we op koffie en Red Bull.

Helemaal verkeerd! Oververmoeid beginnen aan de vakantie is gevaarlijk, draagt bij aan ruzies onderweg, vatbaarheid voor ziekten en ergernissen ten aanzien van onvermijdelijke tegenslagen zoals huilende baby’s in het vliegtuig, trage wifi in het hotel en gebrek aan ligstoelen bij het zwembad

Elk jaar keek ik mijn ex-partner met ongeloof aan als zij drie weken van te voren haar laptop openklapte en haar vakantie-excellsheet 4.0 tevoorschijn toverde die zij direct na de vakantie gelijk bewerkte tot een 5.0 versie. Een goede voorbereiding kan behoorlijk bijdragen aan het voorkomen van stress op vakantie. En eerlijkheid gebied mij te zeggen dat we altijd behoorlijk stressloos op vakantie gingen, mede door dat lijstje. Toen dacht ik overigens nog dat het aan mijn eigen relaxte aard lag!

De techniek helpt tegenwoordig ook wel mee om stress te voorkomen. Na ongeveer vijf keer achter elkaar dezelfde cd met een vals zingende Nijntje aanhoren, was ons irritatiepunt meestal wel bereikt. De kinderen hielden het meestal langer vol maar ook voor hen kwam na de achtste keer wel het moment dat zij zich en ons begonnen te vervelen. Tegenwoordig kun je  – als je niet al te principieel bent – de kinderen een paar uur zoet houden met een schermpje en een koptelefoon.

Dan dient zich het volgende probleem aan, in plaats van samen luid “Nijntje, lief klein konijntje” te zingen, moet je opeens met je partner communiceren. Je kan nergens heen vluchten!  Hierover later…

Ik ga op vakantie en ik neem mee: stress!

Een van de belangrijkste reden om op vakantie te gaan, is om je werk, dagelijkse beslommeringen en problemen even achter je te laten. Op het vakantieadres aangekomen blijken deze zaken stiekem in je hoofd te zijn meegereisd. Zo blijf je nog lekker een aantal dagen in je oude ritme doorgaan.

Meestal vind je na een aantal dagen wel een manier om deze gedachten te parkeren. De oplossing is natuurlijk om eerst een kleine voorvakantie te nemen om alvast voor vertrek in de vakantiemodus te komen maar helaas is deze luxe voor weinig mensen weggelegd.

Voor mensen die zware psychische problemen hebben, kunnen alle nieuwe prikkels op vakantie en het ontbreken van de eigen vertrouwde omgeving er zelfs voor zorgen dat ze te kampen krijgen met angststoornissen, waandenkbeelden  en depressies. Soms zelf zo erg dat ze onder begeleiding moeten worden gerepatrieerd. Soms is het in zo’n geval verstandiger om de reis naar het buitenland maar een keer een jaartje over te slaan.

Met de meeste mensen is op het eerste gezicht niets aan de hand. Toch komen sommige überhaupt niet in een vakantieritme. Gelukkig hebben ze dat zelf helemaal niet door maar slepen wel anderen in hun ritme mee. In hun systeem zit een ingebakken gevoel om nuttig bezig te moeten zijn (lees: werken). Dat uit zich in vroeg uit de veren voor het ene culturele uitje na het andere, alles op de fiets natuurlijk en intussen het programma voor de volgende dag plannen.

Hoe kom je uit deze modus? Dat is lastig! Je zult je moeten realiseren dat je in dit ritme gevangen zit. Daarna moet je jezelf ervan overtuigen dat je deze vakantie hebt verdiend als beloning voor het harde werk dat je in het afgelopen jaar hebt verzet en dat de vakantie broodnodig is om jezelf op te laden voor alle plannen die je in het nieuwe jaar nog wilt realiseren.

 vakantiestress

Ik ga op vakantie en neem mee: Mijn lichaam

Vakantie voor de rust? Het lichaam denkt daar anders over. Het moet zich aanpassen aan een ander klimaat. In tegenstelling tot de locals, gaan wij op het heetst van de dag de plaatselijke toren of een heuvel beklimmen. We eten voedsel dat we niet gewend zijn en drinken meer alcohol dan normaal. Zitten we in Nederland om zes uur achter de piepers, in Spanje staat de Paella pas om tien uur  ’s avonds op tafel.

Soms bevinden we ons ook nog in een andere tijdzone zodat ons bioritme ook nog dagen van slag is. Zelf kan ik me nog goed herinneren dat ik in Peru van Lima (zeeniveau) naar Cusco (boven de 3.000 meter) was gereisd. Na aankomst zijn we gelijk de bar in gegaan om flink te feesten. Het heeft me twee dagen gekost om van m’n kater te genezen. Hetzelfde doen we op de gemiddelde wintersport in Sankt Anton alleen zit je daar iets lager zodat je minder herstel tijd nodig hebt.

Omdat het lichaam druk bezig is om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, zorgt dit ook geestelijk voor stress. De remedie is om het lichaam rustig de tijd te geven voor die omschakeling. Voldoende slaap, veel water drinken en in het begin voorzichtig met de plaatselijke culinaire specialiteiten.

Niet iedereen is even avontuurlijk aangelegd. Het onbekende kan voor sommige mensen voor stress zorgen. In het buitenland is de communicatie vaak ook nog een probleem. De taal is vaak vreemd en het land kent andere gebruiken en gewoonten. Daarbij komt ook nog dat men zijn “status” waaraan normaal men een bepaalde identiteit aan ontleend, heeft thuisgelaten. Men is niet meer de chirurg of de bankdirecteur. Op vakantie zijn we anoniem. Deze factoren kunnen een mens onzeker maken en stress veroorzaken. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding veel van de stress weg kan nemen.

Leuker is om je mindset aan te passen. Je storten in het onbekende kan best leuk zijn. Vaak kom je, als je drie keer rechts afslaat, gewoon weer op het vertrekpunt terecht. En als het een keer mis gaat, heb je thuis een mooi verhaal te vertellen.
Een keer anoniem zijn, heeft ook zijn voordelen. Je kan weer eens ouderwets de remmen losgooien en op de tafels dansen zonder dat je collega’s meekijken. Wel even Facebook en Insta thuislaten!

En op tijd wat eten! Niet iedereen behoudt een zonnig humeur als er te laat wordt gegeten. En dat geldt niet alleen voor kinderen en mannen!

Ik ga op vakantie en ik neem mee: Facebook!

Facebook en andere social media kunnen trouwens ook voor stress zorgen. Vakantie is er juist om los te komen van de ratrace thuis. Door je vakantie op Facebook te posten ben je eigenlijk nog bezig met die ratrace, digitaal ver plassen. Krijg ik wel meer “likes” op mijn foto van dat parelwitte palmenstrand dan mijn buurman heeft gekregen op zijn foto van dat schaaltje met watermeloenen?

Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn geliefde

De grootste stressfactor heb ik natuurlijk tot het laatste bewaard. Je reisgezelschap! Zoveel mensen, zoveel wensen! Iedereen heeft bepaalde verwachtingen van de vakantie maar als die op vakantie pas er uit komen, kan dat nog wel eens tot spanningen en teleurstellingen lijden. Van te voren bespreken wat ieders wensen zijn en  de vakantie daarop aanpassen, kan deze ergernis voorkomen.

Omdat je thuis ook niet dagelijks 24 uur op elkaars lip zit, kan het goed zijn om niet alles met z’n allen te doen.

De allerbelangrijkste regel van een geslaagde vakantie lijkt triviaal, maar wordt maar al te vaak geschonden: doe alleen waar je zin in hebt! Dus niet omdat iedereen het doet, of omdat het zo hoort.

Ik ga op vakantie en ik neem mee: hete seks of verhitte discussies

Ook ten aanzien van de liefde hebben partners nog wel eens hoge verwachtingen van elkaar. Op één of andere manier stellen we vaak dingen uit tot de vakantie. Dan heb ik het niet alleen over het lezen van dat ene boek.

Het bespreken van belangrijke onderwerpen worden vaak tot de vakantie uitgesteld. Ook wordt van de vakantie vaak verwacht dat deze die lang verwachte boost van je ingekakte seksleven gaat opleveren. Gek eigenlijk want op vakantie heb je vaak feitelijk veel minder rust dan thuis.

De kinderen gaan later naar bed en de wanden van de kamer of tent zijn dun dus met de privacy is het ook belabberd gesteld. Toch denken de meeste mensen hier anders over. Door het uitstellen van bepaalde belangrijke zaken, kunnen de verwachtingen ook groeien en is de teleurstelling des te groter. Ook vergeten mensen van te voren aan verwachtingsmanagement te doen, zodat de andere partner vaak volledige verrast is.

De woorden “we moeten praten” of die opeens over attente partner die non-stop om je heen dartelt, kunnen dezelfde schrikreactie teweeg brengen. Het contrast is gewoon te groot. Vaak buigt de schrik zelfs om naar irritatie of boosheid. “Kom je daar nu op vakantie mee aan! Had je dat niet eerder dit jaar kunnen doen toen ik ook met je wilde praten of vrijen?”.

Vaak komt het nog niet eens tot een directe confrontatie maar tot een onuitgesproken stilzwijgen. Ziet hij of zij dan echt niet dat ik wil praten of neuken?

In eens heeft de mooie vakantie naar die tropische bestemming, last van een koude windstroom van de Noordpool.

De oplossingen heb ik eigenlijk al genoemd, stel belangrijke issues niet uit tot de vakantie en spreek verwachtingen van te voren duidelijk uit. Als jullie dit artikel te laat lezen, kunnen jullie natuurlijk ook nog flink ruzie maken en het daarna weer goed kussen!

Contact 

vakantiestress

Vakantie als boosdoener?

Is de vakantie nu ook de oorzaak van al die scheidingen die na de vakantie worden ingediend? Het antwoord is ja en nee. Een goede relatie kan natuurlijk best tegen een stootje. En een goede vakantie kan vaak ook niet zonder ruzie. Je hebt net een hele lijst aan ruzie bevorderende stressfactoren kunnen lezen. Het is dus best knap als je dan niet een keer ruzie krijgt op vakantie.

Wel kan het zijn dat als men op vakantie tot het inzicht komt dat men zich niet gelukkig voelt door de relatie. Omdat je op vakantie 24 uur per dag op elkaars lip zit en alle tijd hebt om je goed te ergeren aan je partner, komen dit soort inzichten sneller naar boven dan thuis. Zodra je tot dit inzicht bent gekomen, kun je ook nog eens niet wegvluchten in je werk waardoor het inzicht zich dieper gaat wortelen.

Vaak zat er al iets mis in de relatie maar was je er nog niet achter dat het aan de relatie zelf lag. (Lees binnenkort ook mijn blog over het fenomeen dat mensen vaak vlak voor hun scheiding nog een huis kopen!). De vakantie geeft de relatie dan net dat extra zetje richting een scheiding.

Op het moment dat zulke gedachten spelen is het belangrijk om te kijken of je nog voor je relatie wilt vechten of niet. Hoe was je relatie in betere tijden? Wat maakte het dat het toen wel leuk was? Wat is er nodig om dat terug te laten komen?

Bedenk goed wat de gevolgen van scheiden zijn. Vaak lijkt het gras aan de andere kant van het hek groener en lijkt scheiden de enige oplossing. Is dat ook het geval? Hoewel het vaak anders voelt, is de reden dat je huidige relatie niet leuk is of niet lekker loopt, voor een groot deel bij jezelf te vinden. Na een scheiding1111 zou je wel eens opnieuw in dezelfde valkuil kunnen stappen. Is dat inzicht een scheiding waard?

Vaak is het niet verstandig om op vakantie te melden dat je niet meer verder wilt gaan in je relatie. Wacht met dit bericht tot jullie thuis zijn en besteedt hier voldoende aandacht en tijd aan. In de melding van de scheiding zit naar mijn mening namelijk de sleutel tot een succesvolle verwerking van de scheiding. Hierover kun je meer lezen op mijn website.

We gaan scheiden, maar eerst lekker op vakantie!

Vaak hebben partners al voor de vakantie hun besluit om te scheiden gemaakt. Waarom gaan zij dan toch nog samen op vakantie?

Vaak willen ze de gevolgen van de scheiding over de al geboekte vakantie heen tillen. De vakantie is al betaald en we blijven Nederlanders. Sommige hebben nog de stille hoop dat er tijdens de vakantie iets gebeurd waardoor de scheiding toch niet door gaat. Andere willen hun kinderen nog een laatste onbezorgde vakantie samen geven.

Soms komt het voort uit angst voor de toekomst. De scheiding komt dicht bij maar alle veranderingen zijn wel eng. Alleen met de kinderen op vakantie is nog een stap te ver. Het vertellen aan de kinderen is lastig. Zij hopen antwoorden en moed te vinden op vakantie om de volgende stap te zetten.

Zonder dat mensen samen op vakantie gaan, wordt de vakantie periode ook vaak als moment genomen om te scheiden. Er is dan geen schoolstress voor de kinderen zodat de scheiding niet de resultaten op school kan beïnvloeden. Na de vakantie kunnen de kinderen eventueel gelijk op een nieuwe school beginnen. Wat voor de kinderen de nodige stress kan veroorzaken. De scheiding kan in alle rust worden verteld aan de kinderen en het effect op de kinderen kan goed in de gaten gehouden worden.

Als jullie samen hebben besloten om uit elkaar te gaan en dit aan de kinderen hebben verteld, kan een laatste vakantie samen ook een mooi moment zijn om symbolisch afscheid te nemen. In dat geval kunnen jullie waarschijnlijk nog prima met elkaar opschieten en is er nog liefde maar is er verder niet meer voldoende om samen verder te gaan. De vakantie samen is dan een mooi gebaar naar de kinderen dat jullie er samen voor hen zijn als ouders. Zorg er wel voor dat jullie tijdens de vakantie in het bijzijn van de kinderen niet te intiem naar elkaar zijn omdat de kinderen daardoor valse hoop op een hereniging kunnen krijgen.

Eindelijk thuis en dan begint het pas

Na de vakantie komt dan het moment van de waarheid. Je bent tot allerlei inzichten over je relatie gekomen. Neem de tijd om die inzichten te verwerken en in perspectief te plaatsen. Stap niet gelijk in de tredmolen van het dagelijks leven. Vindt de rust om met je partner te praten en maak goede afspraken. Wil je vechten voor je relatie maar wel succes behalen, overweeg dan om in relatietherapie te gaan om patronen te doorbreken.

Heb je besloten om te stoppen met je relatie. Over denk dit dan goed en maak een plan. Een goede start van een scheiding is het halve werk. Belangrijk is dat er vanaf het begin van de scheiding begrip en aandacht is voor elkaars gevoelens en standpunten. Een gezamenlijk doel zorgt voor licht aan het einde van de tunnel. Het meest voor de hand liggende doel is het welzijn van jullie kinderen.

Een ander belangrijk element is goede begeleiding. Een goede mediator/scheidingsbemiddelaar zorgt er voor dat jullie door de bomen het bos blijven zien en op het juiste pad blijven.

VertrOuders.nl- Scheidingsbemiddeling

Mocht jullie relatie de vakantie niet hebben overleefd en op zoek zijn naar goede begeleiding dan kunnen jullie een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend informatie gesprek waarin ik kan uitleggen wat we voor jullie kunnen betekenen. Je kunt ook een kijkje op onze website nemen om te kijken hoe wij tegen scheidingsbemiddeling en mediation aankijken.

GRATIS EN VRIJBLIJVEND INFORMATIE GESPREK

Please follow and like us:
0

Geef een reactie