Wat doet een scheidingsspecialist in vakantietijd?

Om eerlijk te zeggen, niet zo heel veel! Een scheidingsspecialist lijkt wel een beetje op een seizoenarbeider. Tijdens de vakantieperiode en feestdagen wil niemand uit elkaar. Maar na de vakantie en feestdagen lijkt het opeens of iedereen uit elkaar wil gaan. Vorig jaar heb ik hierover nog een blog geschreven.

Oeganda

Vakantie

Ja, wat moet je dan? Je website bijhouden, vakliteratuur lezen en natuurlijk zelf op vakantie! En hoe!

Op avontuur

In de afgelopen jaren ben ik redelijk dicht bij huis gebleven: Nederland en Europa maar dit jaar pakken we de kinderen en oma in voor een wat avontuurlijkere bestemming: Oeganda!

Chimpansees en tropisch regenwoud

Als kind was ik niet weg te slaan voor de natuurdocumentaires van Jacques Cousteau en Sir David Attenborough. Sindsdien ben ik gefascineerd door tropische regenwouden en mensapen, met name Chimpansees en Bonobo’s. Ergens is toen mijn droom ontstaan om op elk continent één of meerdere regenwouden te bezoeken dus wilde ik na mijn studententijd naar Congo (toen nog Zaïre) maar daar begon net een burgeroorlog die eigenlijk nooit is opgehouden. De buurlanden kampte nog met de gevolgen van de genocide dus ook dat was geen optie. Gelukkig had ik een goed alternatief: het Amazonegebied. Daar heb ik toen zo’n zes maanden rondgetrokken. Maar nu dus toch eindelijk Afrika!

Meet Freek Vonk 2.0 (young & improved)

Intussen is mijn oudste zoon met hetzelfde virus besmet. Ik vrees dat het bij hem met Disney’s Jungle Boek is begonnen. Ik denk dat er op de wereld geen kind is dat die film meer heeft gezien dan hij. Vervolgens heeft hij de meest uitgebreide dierenencyclopedie die ik ooit heb gezien ingepikt en letterlijk stukgelezen. Dat geeft niet want hij is nu zelf die encyclopedie geworden. Die kennis kan hij als vrijwilliger in een dierentuin weer overdragen: Freek Vonk, je opvolger staat al klaar in een 2.0 versie (en knapper natuurlijk!).

Muchison Falls Nile Uganda

Oeganda, de Parel van Afrika

Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd. Het schijnt een prachtig land te zijn met een uiterst vriendelijke bevolking en een enorm afwisselend landschap met meren, rivieren, bergen, savanne en tropisch regenwoud! Het heeft misschien niet de enorme aantallen kuddes zebra’s en gnoes die je in Tanzania en Kenia tegenkomt maar wel de grootste populatie nijlpaarden, chimpansees en berggorilla’s van Afrika.

De  tickets zijn inmiddels in de pocket. Een hotel voor de eerste nacht en enorme Toyota Land Cruiser zijn ook geregeld. Ik heb intussen uitgevogeld waar Chimps in de bomen hangen en een ambitieuze route uitgestippeld maar we zien wel waar de weg ons brengt. M’n cameralenzen zijn opgepoetst. Wat mij betreft kan het avontuur beginnen!

Tree Climbing Lion

Checklist: toestemmingsverklaring ex-partner

Voordat we weggaan moet ik nog wel even een toestemmingsverklaring  door mijn ex laten tekenen. Tegenwoordig zijn ze redelijk streng bij de grens. Dit om kinderontvoering tegen te gaan.

Roerig verleden

Over kinderontvoering gesproken. Mijn ex schrok even toen ik de bestemming noemde. Oeganda heeft een vrij slechte reputatie. En de buurlanden Zuid-Soedan, Congo (DRC) en Rwanda zijn ook niet onbesproken. Iedereen kent natuurlijk de wrede dictator Idi Amin, waarvan wordt gezegd dat hij sommige van zijn politieke tegenstanders als diner kreeg opgediend.

Burgeroorlog

Na de afzetting van Amin was de rust in het land nog niet teruggekeerd en heeft een 20 jaar lange burgeroorlog in het land gewoed. Deze oorlog heeft ook gevolgen gehad voor de natuur. Stropers hadden vrij spel met gevolg dat neushoorns in Oeganda niet meer in het wild voorkomt.

Kind Uganda

Kindsoldaten, sexslavinnen en stropers

De bekendste rebellengroep is het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony. De LRA staat bekend om de ontvoering van kinderen in Oeganda en Zuid-Sudan die vervolgens als kindsoldaat of sexslavin worden ingezet. Het leger wordt onder andere gefinancierd door de verkoop van ivoor en hoorns afkomstig van het stropen van olifanten en neushoorns. Intussen is het rustig in het noorden van Oeganda. De LRA is zo goed als verslagen en Kony staat hoog op de opsporingslijst van het internationale strafhof maar is nog niet gepakt. Waarschijnlijk houdt hij zich schuil in Congo. Het land kent intussen veel projecten om gevangen kindsoldaten weer in de maatschappij terug te laten keren. Volwassen kindsoldaten worden zelfs ingezet als bescherming tegen eventuele toekomstige aanvallen van de LRA.

Een van de veiligste landen van Afrika

Nu het rustig is, schijnt de Parel van Afrika één van de veiligste landen in Afrika te zijn. Het meeste gevaar komt tegenwoordig door het verkeer (ze rijden links, onverlicht en het recht van de sterkste geldt) en de malariamug. De wildstand schijnt in de afgelopen 5 jaar weer enorm te zijn toegenomen en langzaam aan komen ook toeristen het land te verkennen. Ik hoop jullie op facebook en Instagram een paar mooie sfeerbeelden te kunnen geven.

 

Ik wens jullie ook veel plezier op vakantie. Denk aan de vakantietips die ik in mijn eerdere blog heb gegeven zodat ik jullie na de vakantie niet bij mij aan tafel terug hoeft te zien!

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie