Een tip voor een succesvolle relatie!

Is er een formule om je relatie een grotere kans van slagen te geven?

Kaarslicht en hagelkorrels

Ik denk dat ik je de beste tip voor een goede relatie kan geven. Een goed begin is het halve werk!

Ik zou mezelf geen romanticus in de klassieke zin durven noemen. Van eten bij kaarslicht krijg ik argwaan. Als kind had ik altijd het idee dat mijn moeder vanaf oktober de kaarsen ontstak met als enig doel het maskeren van haar kookkunsten. Dus niet om langzaam in sfeer van de kerstdagen te komen. Kerst zelf was in mijn ogen al helemaal een dieptepunt. Door het gebrek aan licht beet ik 9 van de 10 keer m’n kiezen stuk op een hagelkorrel die in de haas of ree zat verstopt.

Bruiloften

Ook bruiloften zijn aan mij niet besteed. Ik heb bij de meeste bruiloften hetzelfde gevoel als bij Oud & Nieuw: het MOET leuk zijn. Daarbij komt nog dat ik van evenementen die van minuut tot minuut zijn geregeld een benauwd gevoel krijg. Gelukkig maakt champagne veel dingen goed. Helaas heb ik te veel bruiloften meegemaakt waar juist op de champagne was bezuinigd.

Natuurlijk heb ik ook fantastische bruiloften meegemaakt. Bruiloften waarbij de zon onverwacht doorkwam na dagen van regen. waarbij het diner daarom op het laatste moment naar buiten werd verplaatst. Lange gedekte tafels onder met lampionnen versierde oude bomen. Iedereen heeft daar denk ik wel een beeld bij! Of juist bruiloften waarbij het weer na dagen van hittegolf onverwacht omsloeg. Iedereen stond vervolgens in een veel te kleine tent gezellig dicht bij elkaar.

samengestelde gezinnen

Een goed feest is geen garantie voor een goed huwelijk

Intussen heb ik de huwelijken met de beste feesten – op enkele uitzonderingen na – zien sneuvelen. Dus een goed feest is geen garantie voor een goed huwelijk. Zelf ben ik nooit getrouwd. Toch zit er ergens in mij nog wel een oude romanticus die het idee van het huwelijk wel een mooi concept vindt. Ik kan me wel voorstellen dat je met de liefde van je leven een speciaal verbond aan wilt gaan.

Gelijk na deze gedachte sta ik weer met mijn voeten op aarde. Ik ben net betrokken bij een scheiding waarbij de liefde duidelijk over is. Iedere gunfactor naar elkaar lijkt geheel verdwenen. Het zal nog een hele klus zijn om deze mensen weer met de neuzen dezelfde kant op te krijgen zodat zij er samen voor hun zoontje kunnen zijn. Op dit moment heb ik het idee dat het jongetje even uit beeld is verdwenen bij zijn ouders.

Wij gaan nooit uit elkaar!

Bij veel scheidingen valt mij op dat er tijdens de relatie allerlei stilzwijgende afspraken zijn gemaakt. Deze gaan dan later een eigen leven leiden of zijn volledig vergeten. Op nummer één staat denk ik de discussie over het feit dat één van de partners minder is gaan werken. Vaak om meer tijd aan de kinderen te kunnen besteden. De andere partner is vervolgens juist meer gaan werken. Dat was dan in eerste instantie ook niet afgesproken. Beide partners stellen eigen prioriteiten. Zij hebben het gevoel dat zij offers voor de andere partner brengen zonder dat dit wordt gewaardeerd. Of de andere partner het ook zo gewild heeft, hebben zij nooit met elkaar overlegd. Dat blijkt achteraf aan de mediationtafel.

In de vele jaren dat ik in het notariaat werkzaam ben geweest, heb ik mij altijd verbaast over het feit dat mensen het moeilijk vinden om afspraken te maken over hun relatie. En dan met name over het einde van hun relatie. Mensen met veel vermogen of met slechte ervaringen uit een vorige relatie, willen nog wel afspraken maken om hun vermogen te beschermen maar veel verder gaan ze meestal niet.

Hoe vaak ik niet het antwoord heb gekregen dat zij nooit uit elkaar zullen gaan om hen vervolgens een paar jaar later terug aan tafel te verwelkomen voor de verdeling van de woning. Men zegt dat liefde blind maakt! Ergens zijn we – wat betreft het onderwerp liefde – nog niet zo heel ver geëvolueerd ten opzichte van de struisvogel.

Een goed begin..

Een gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Al eerder heb ik geconstateerd dat een knallend feest niet de garantie is voor een goed huwelijk. Maar ik denk wel dat een goed begin het verschil kan maken! Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat mensen voor hun huwelijk hun verwachtingen en taboeonderwerpen met elkaar zouden bespreken. Ze kunnen deze dan op elkaar afstemmen. Als ze dan tijdens deze steeds bijstellen, zouden veel huwelijken meer kans van slagen hebben. Waarom gebeurt dat dan niet?

Ik denk dat dat er te veel aspecten zijn die hier invloed op hebben om ze te kunnen benoemen. Mijn ervaring is dat veel mensen het lastig vinden om bepaalde gedragingen te benoemen die hen minder bevallen aan een ander. Ze vullen bij voorbaat al de reactie van die ander in en zijn vaak bang dat deze dit als persoonlijke kritiek ziet en vervolgens boos wordt.
Ook hebben veel mensen de hoop dat hun partner ooit zal veranderen. Ik houd wel van een optimistische kijk dus vind dit op zich een mooi teken. Alleen getuigt het van weinig realiteitszin. Ja, je partner zal waarschijnlijk wel veranderen maar meestal niet op de manier zoals je had gehoopt. Een gesprek over lastige onderwerpen tussen partners onderling is dus vaak spannend, lastig en wordt vooral vermeden!

Huwelijkse voorwaarden als goede start?

Traditioneel worden afspraken die het huwelijk en het vermogen aangaan in huwelijkse voorwaarden vastgelegd en samen met de notaris besproken. Dit zou eigenlijk de uitgelezen mogelijkheid zijn om ook andere zaken te bespreken. Toch zijn er weinig notarissen die dit oppakken. Notarissen zijn over het algemeen vooral van de juridische regeltjes en minder van de gevoelens. Een relatie is niet iets juridisch maar gaat juist om gevoelens en dromen.

Ik denk dan ook niet dat het gesprek over het opstellen van huwelijkse voorwaarden ooit verder zal gaan dan juridisch noodzakelijk is en dit dus een gemiste kans is voor het notariaat.

Pre-marital mediation

Bij mediator leeft steeds meer het idee om conflicten op te lossen voordat ze überhaupt zijn ontstaan. Vandaar dat ook pre-marital mediation – mediation voorafgaand aan het huwelijk – steeds meer in opkomst is.

Ik geloof er heilig in dat dit het goede begin is dat het verschil in een huwelijk of relatie kan betekenen. Onder begeleiding van een deskundig persoon diverse taboes bespreken die jullie zelf niet op tafel durven neer te leggen maar die wel ergens in jullie achterhoofd spelen. Elkaars verwachtingen en dromen uitspreken en communicatie op elkaar afstemmen zodat jullie niet voor elkaar gaan invullen en niet op je tenen hoeven te lopen.

Verwachtingen, dromen en taboes bespreken

Aan welke onderwerpen kan je dan denken? Klassieke onderwerpen die ook vaak in huwelijkse voorwaarden voorkomen zoals de verdeling, besteding en sparen van inkomen en vermogen, de kosten van de huishouding, het gebruik en eigendom van gezamenlijk en privévermogen, verdeling van overwaarde en belastingvoordelen. Maar dan wel net een stapje verder. Ook onderwerpen die wel heel belangrijk zijn maar die vaak niet worden uitgesproken kunnen aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan verwachtingen en dromen ten aanzien van kinderen (wens, aantal, opvoeding, zorgverdeling, werk, opvang, stiefkinderen), familie, vrienden, ex-partners, schulden, verslavingen, hobby’s, gedrag, wat wel en niet aantrekkelijk of leuk is, seksuele voorkeuren, dingen uit het verleden, inkomensverschillen, huis op 1 naam, ambities, dromen, onderneming, stress en nog veel meer. Maar zoals gezegd is natuurlijk ook de manier van communiceren, de mogelijkheden tot verbetering daarin heel belangrijk.

Afspraken vastleggen

Deze verwachtingen en eventuele afspraken hierover kunnen daarna worden vastgelegd in normaal Nederlands en niet in ingewikkelde juridische termen. Dat gebeurt in een vaststellingsovereenkomst. Ook de context waarin dit tot stand komt leggen we samen vast zodat later beter is na te gaan wat jullie precies bedoelde en waarom. Indien dit gesprek op momenten dat er grote veranderingen op de agenda staan nog een keer wordt over gedaan, zal het effect nog sterker zijn!

Ik denk serieus dat dit huwelijken kan redden maar helaas niet alle huwelijken! Ergens zal ik toch reëel moeten blijven. Maar ook bij huwelijken die uiteindelijk stranden kan dit begin, een begin van een goed einde zijn.

Bij scheiding zal men sneller tot de kern van het probleem kunnen komen, zijn er vooraf over een aantal zaken al afspraken gemaakt en zal een scheiding daardoor minder snel emotioneel escaleren.

Vertrouders ziet in pre-marital mediation de missing link die zij al jarenlang zocht en verwacht dat dit in de toekomst gemeen goed gaat worden.
Op dit moment raadt VertrOuders pre-marital mediation met name aan voor mensen die gaan samenwonen of trouwen in een samengesteld gezinssituatie vanwege de ingewikkelde en steeds wisselende dynamiek en voor samenwoners die samen kinderen willen vanwege het grote verschil in regels voor gehuwden en samenwoners.

Maar zoals in die artikel als is gesteld, is het eigenlijk voor iedereen de relatie naar een next level wil tillen een aanrader dus ook voor hen die nu met trouwplannen bezig zijn.

VertrOuders

VertrOuders – Scheidingsspecialist – Mediator – Scheidingscoach, kan het scheidingstraject voor jullie samen begeleiden.

Ook kunnen we optreden als scheidingscoach voor jezelf om je te helpen bij de aanloop naar een scheiding, de afwikkeling en verwerking van je scheiding.

Maar dus ook om scheidingen juist te voorkomen door samen met je partner en een mediator voorafgaand aan een huwelijk, samenwonen of de komst van kinderen met elkaar om de tafel te gaan zitten en te kijken wat jullie verwachtingen naar elkaar toe zijn, jullie dromen en opvattingen over belangrijke onderwerpen. We schuwen daarbij juist niet de verschillende taboe onderwerpen waar jullie eigenlijk nooit over willen spreken maar die toch als een roze olifant in de kamer staan.

Eventuele afspraken die op basis van dit gesprek (of meerdere gesprekken) worden gemaakt, leggen we in eenvoudige ondubbelzinnige taal vast in een vaststellingsovereenkomst.

Mocht je meer informatie willen hebben dan kan je telefonisch contact met ons opnemen. Ook kan je emailen of het onderstaande contactformulier invullen waarna wij zo spoedig mogelijk contact met je zullen opnemen.

Please follow and like us:
0

Geef een reactie