Onze missie

Geen enkel kind mag het slachtoffer worden van de scheiding van zijn ouders

Dat geen enkel kind het slachtoffer zou mogen zijn van het feit dat zijn/haar ouders uit elkaar gaan, is onze missie. Het kan er immers niets aan doen dat zijn/haar ouders niet meer samen verder willen. Het maakt daarbij niet uit of de ouders gehuwd waren of samenwoonden. Het effect is hetzelfde.

Is het echt goed geregeld voor de kinderen?

Als je aan mensen die gaan scheiden vraagt wat zij het belangrijkste vinden? Wat antwoorden zij dan?  De meeste gelukkig: “dat het in ieder geval voor de kinderen goed geregeld is”.
Als je dan aan hen doorvraagt wat ze daarmee bedoelen, komen ze vaak met verschillende antwoorden. In veel gevallen vinden ze het moeilijk om hier überhaupt antwoord op te geven. Voor de scheiding was alles heel duidelijk, nu op eens niet meer.

Er alleen voor staan

De ouders zijn vaak voorafgaand aan de scheiding uit elkaar gegroeid en communiceren niet goed meer met elkaar. Het vertrouwen in elkaar is verminderd. Vaak hebben zij beiden het idee dat zij er helemaal alleen voor staan. Zij denken dat ze zowel de rol van vader als die van moeder op zich moeten nemen.

Stress, angst, verlamming, vechten en vluchten

In veel gevallen zorgt de onzekerheid over het inkomen en waar men moet gaat wonen na de scheiding voor veel stress. Ouders raken hierdoor totaal verlamd of komen in een overlevingsmodus terecht waarin zij alleen maar kunnen vluchten of vechten. Soms zelfs zo erg dat zij niet eens uit elkaar durven gaan. Of hebben dit wel uitgesproken en deels geëffectueerd maar durven dit niet door te zetten. In het laatste geval blijven zij dat in een voorlopige situatie hangen die vaak veiliger voelt dan de echte stap zetten.

Hulp van een scheidingsspecialist van VertrOuders kan in dat geval voor veel rust zorgen. Wij kennen het gehele traject, kunnen dit overzichtelijk maken en in de juiste stappen verdelen. Omdat we betrokken zijn maar niet emotioneel behouden we de creativiteit om oplossingen voor jullie situatie aan te dragen. 

“Het mooiste zou zijn als de ouders hun scheiding als kans aangrijpen om zich verder te ontwikkelen als mens.”

Kinderen inzetten als middel om gelijk te halen

Indien ouders uit stress in een vechtmodus belanden kunnen de kinderen gemakkelijk het onderwerp van het gevecht worden. Of erger, soms worden de kinderen zelfs als middel ingezet om het gevecht te winnen. Uit onderzoeken blijkt dat een scheiding bijna altijd impact op kinderen heeft. Soms leidt dit zelfs tot langdurige trauma’s. Bij een vechtscheiding zijn kinderen eigenlijk altijd slachtoffer. Dit voorkomen is de missie van VertrOuders.

Contact met VertrOuders – KLIK HIER!         

 

Onze Missie - geen enkel kind mag het slachtoffer worden van de scheiding van zijn of haar ouders

 

Mijn eigen ervaringen

Ik ben vader van twee leuke tieners en al weer sinds 2010 uit elkaar. Overigens was ik nooit gehuwd maar in mijn ogen maakt dat feitelijk niet uit. Juridisch zit daar overigens wel een groot verschil tussen.

Gelukkig heb ik altijd een goede band met de moeder van mijn kinderen kunnen blijven houden. We hebben ieder weer ons eigen leven opgebouwd. Zij is nu zelfs getrouwd met een leuke man. Natuurlijk zijn we het wel eens niet met elkaar eens maar we kunnen dingen bespreekbaar maken en gunnen elkaar ieders geluk. Zo kunnen we er samen als ouder er voor de kinderen zijn.

In mijn omgeving en in in mijn vorige baan in het notariaat zag ik helaas vaak een andere kant. Kinderen die van één van de ouders non-stop negatieve verhalen horen over hun vader of hun moeder.

“… dat er straks in Nederland geen enkel kind meer in spagaat hoeft te staan door een scheiding…”

Help mijn moeder is een heks!

Ooit heb ik een moeder aan mijn tafel gehad die vertelde dat haar zoontje van drie niet meer bij haar durfde te slapen. Hij dacht dat zijn moeder een heks was en was bang om ‘s nachts in een pad te worden omgetoverd. Ik ben er nog steeds niet achter of zijn vader hem gehersenspoeld heeft of  dat de fantasie van het jongetje aan de wandel is gegaan. Een opmerking “die heks van een moeder van je… ” kan in het hoofd van een jongetje van die leeftijd. De fantasie van een kind kan op die leeftijd nog al eens een eigen leven gaan leiden.

Toch hebben de meeste jonge kinderen nog een grenzeloos vertrouwen in hun beide ouders en moet er heel wat gebeuren voordat dat verdwijnt.

Geen contact meer met één ouder

In al die jaren heb ik ook veel ouders gesproken die tegen hun wil hun kinderen nooit meer zien. Meestal betreft het hier vaders! Hoe komt dat?
Meestal is het geen “vrije” keuze van de kinderen zelf. Kinderen die in een aanhoudend loyaliteitsconflict belanden en non-stop negatieve informatie over een ouder krijgen van de andere ouder of hun familie, kunnen “gehersenspoeld”  worden of de strijd opgeven.

Ook komt het voor dat een ouder zelf de strijd opgeeft omdat die dit in het belang van de kinderen acht of er zelf niet meer tegen kan. Een nieuwe partner kan ook nog wel eens de oorzaak zijn. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat al deze scenario’s iets met de kinderen doet.

Van dichtbij heb ik zelfs meegemaakt dat iemand zijn kinderen en zichzelf van het leven heeft beroofd omdat hij geen andere uitweg meer zag.

“de onderlinge communicatie en het vertrouwen in elkaar herstellen zodat zij er samen als betrokken ouders voor hun kinderen kunnen zijn.”

Tijd voor een nieuwe aanpak

Al deze verhalen hebben veel indruk op mij gemaakt. Ik vroeg me af waarom het mij (ik moet eigenlijk zeggen ons want een groot deel van de credits komt toe aan de moeder van mijn kinderen) wel was gelukt om goed uit elkaar te gaan en anderen niet.

Hoe komt het dat partners die elkaar vroeger zo leuk vonden dat ze zelfs samen kinderen wilden, elkaar nu zo haten dat elkaar over de hoofden van diezelfde kinderen kapot willen maken en hun kinderen in hun emotie daarbij geheel vergeten.

Oplossing

Een oplossing had ik eigenlijk al wel snel gevonden. Het bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is rust brengen in de scheiding door de eerste emoties een plaats te geven om vervolgens een nieuwe feitelijke veilige basis (woning en financieel) te  creëren voor beide ouders. Daarbij ligt de focus steeds op het gemeenschappelijke doel dat verbindt: de kinderen! Bij iedere beslissing moet dat doel voorop staan.

“dat ik vooraan in het scheidingstraject wil staan en het verschil wil maken.”

Passie voor scheidingen?

Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd: een passie voor scheidingen!

In de loop van de jaren is mijn interesse voor relaties, familiesystemen en dynamiek, communicatie en taalgebruik steeds groter geworden. Juridisch lag mijn hart al bij het huwelijksvermogensrecht en erfrecht en heb daar de nodige specialisatie opleidingen in gevolgd en een hoop praktijk ervaring.

Daarna ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de emotionele en psychologische aspecten van relaties en familiesystemen; in het bijzonder op de invloed van scheidingen hier op en in communicatie tussen mensen in het algemeen. Deze aspecten kwamen ook allemaal terug in de mediation opleiding en de opleiding tot scheidingsspecialist die ik heb gevolgd.

Onmacht

Ik heb vaak advocaten, rechters, mediators en scheidingsbemiddelaars vervloekt omdat ze naar mijn mening juist conflicten bevorderden in plaats van voorkwamen. Slecht opgestelde overeenkomsten, hele onderdelen in het traject die over het hoofd gezien werden. Vaak was de scheiding al uitgesproken terwijl de helft nog geregeld moest worden. Open eindjes zijn naar mijn mening funest bij scheidingen. Een volstrekt gebrek aan creativiteit en inlevingsvermogen in de cliënten. Steeds heb ik het gevoel gehad dat in veel gevallen met een nieuwe aanpak, beter inzicht in de materie en een andere focus, escalatie voorkomen had kunnen worden. Gelukkig is er intussen veel veranderd.

Toch heb ik altijd gedacht dat ik dit beter kan doen dan anderen: completer, empathischer, creatiever en vooral met meer oog voor de kinderen en de toekomst van partijen.

Ik wilde vooraan in het scheidingstraject staan! Het verschil maken! Zo is onze missie en VertrOuders ontstaan en op deze manier wil ik een bijdrage leveren en voorkomen dat kinderen het slachtoffer van een scheiding worden.

GRATIS EN VERBLIJVEND INFORMATIE GESPREK – KLIK HIER!

 

VertrOuders Amsterdam - Scheidingsbemiddeling en Mediation

Onze missie in motto’s

Twee motto’s die ik daarbij met iedereen wil delen zijn:
“Iedere tegenslag is een unieke mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en een sterker, leuker en gelukkiger mens te worden”

“Een gelukkige ouder maakt een gelukkig kind!” 

Van onze missie naar onze visie

Meer informatie over hoe we onze missie vorm geven lezen jullie onder Onze Visie.

Contact

Hebben jullie vragen over onze missie en VertrOuders of willen jullie gebruikmaken van een gratis en vrijblijvend intakegesprek dan kunnen jullie  contact met ons op te nemen of het onderstaande formulier invullen zodat wij contact met jullie kunnen opnemen: