Samengesteld gezin

Het gaat niet vanzelf maar wij kunnen jullie wel helpen!

De cijfers liegen er niet om. Slechts 39% van de samengestelde gezinnen haalt samen de eindstreep. Dat betekent dat 61% van de samengestelde gezinnen vroeg of laat weer uit elkaar gaat. Deze cijfers liggen vele malen hoger dan het gewone scheidingspercentage. Al jaren sneuvelt heel stabiel een/derde van de huwelijken. Bij samengestelde gezinnen is dat dus bijna het dubbele!

Dat is op zich niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het ongeveer vier tot acht jaar kost voordat de leden van het samengestelde gezin gewend zijn aan de “nieuwe” situatie. Veel partners houden het kennelijk samen niet vol tot dat moment.

Vanuit onze missie hebben we ooit gedacht om het anders aan te pakken. Niet mensen helpen die uit elkaar gaan  maar scheidingen voorkomen! Dan kunnen kinderen ook niet meer het slachtoffer worden van de scheiding van hun ouders.

De illusie dat wij het percentage scheidingen kunnen flink kunnen terugdringen hebben we echter niet. Sterker nog, we verwachten dat in de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Een samengesteld gezin heeft een andere dynamiek dan een klassiek gezin

Toen we tegen bovengenoemde cijfers aan liepen veranderde er iets in die overtuiging.
Zelf heb ik een paar jaar de dynamiek van een samengesteld gezin mogen meemaken.
Ook de moeder van mijn kinderen is hertrouwd en heeft nu drie extra kinderen bij haar man cadeau gekregen. Als ex-partner maak je dan automatisch deel uit van het complete systeem.
Daarbij ben ik overtuigd van het feit dat iemand die een scheiding heeft mee gemaakt die kans moet benutten om daarvan te leren en zich verder te ontwikkelen. Het zou zonde zijn dat een volgende relatie over dezelfde steen struikelt als de eerste relatie.

samengesteld gezin: liefde alleen is niet genoeg

Binnenkort: Programma voor het samengesteld gezin

Naar aanleiding van deze ervaringen, mijn overtuiging en de bovengenoemde cijfers kwam ik op het idee om een programma te ontwikkelen dat samengestelde gezinnen meer inzicht in het systeem en de dynamiek van een samengesteld gezin zou geven en tools om daar mee om te gaan. Dit programma zou dan de “wen-periode” terug moeten brengen naar een paar maanden en de gezinsleden moeten wapenen tegen alle tegenwind die zij ondervinden.

Op dit moment zijn wij met een externe partner dit programma aan het ontwikkelen en op een later moment zullen we dit bij jullie introduceren.

Contact

Hoewel het programma nog niet beschikbaar is kunnen jullie contact opnemen voor vragen en meer informatie over samengestelde gezinnen.