Scheidingsmelding aan kinderen

Spanningen

Op het moment dat jullie samen hebben besloten om uit elkaar te gaan, zijn er waarschijnlijk al diverse gesprekken aan vooraf gegaan. Het kan ook zijn dat de beslissing door één van jullie is genomen. Voor de ander is het bericht dan mogelijk een als complete verrassing gekomen.

Degene die de scheiding heeft geïnitieerd liep waarschijnlijk al langere tijd met deze gedachte rond. Dat hoeft overigens niet altijd bewust te zijn geweest. Heel vaak heeft iemand een gevoel dat er ergens iets niet goed zit maar weet niet wat er precies aan de hand is. Sterker nog, vaak is men ervan overtuigd dat het niet aan de relatie ligt. Achteraf zullen jullie beiden waarschijnlijk inzien dat er in de periode voorafgaand aan jullie scheiding behoorlijk wat spanningen zijn ontstaan. Die zijn er door de beslissing waarschijnlijk niet minder op geworden.

Contact     Offerte Scheidingsbemiddeling    Afspraak Intakegesprek 

Kinderen horen en begrijpen meer dan vaak wordt vermoedt

Deze spanningen tussen jullie, hebben jullie kinderen natuurlijk al lang gevoeld. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer zij op hun ouders zijn gericht. Zelfs baby’s voelen dit of misschien wel juist baby’s voelen dit. Kinderen horen alles en begrijpen veel meer dan dan wordt vermoedt. Ook onderhuidse spanningen pakken zij al in een heel vroeg stadium op. Vaak veel vroeger dan ouders dat zelf doen.

Kinderen gaan vervolgens verklaringen voor deze spanningen zoeken en zullen de oorzaak ook vaak bij zichzelf zoeken. Oudere kinderen zullen misschien door ruzies, negeren van elkaar, negatieve uitlatingen of sarcastische grapjes in een loyaliteitsconflict naar hun ouders komen. Zelf hebben zij vaak nog niet de vaardigheden om hier mee om te gaan.

Zo snel mogelijk vertellen

Het is dus van belang dat jullie niet te lang wachten met de scheidingsmelding aan jullie kinderen. Hoe langer jullie hiermee wachten, hoe groter de kans dat kinderen een angst gaan ontwikkelen voor een scheiding. Een ander gevaar is dat zij het van een ander te horen krijgen.

Kort nadat jullie zelf het besluit om uit elkaar te gaan hebben genomen, zullen jullie naar een geschikt moment moeten zoeken om ook de kinderen op de hoogte te stellen.

Geschikt moment?

Wat is een geschikt moment?
Een moment waarop er rust, ruimte en tijd is om het bericht te vertellen. Waarop de kinderen kunnen reageren en het slechte nieuws op zich in kunnen laten werken. Geen goed moment is bijvoorbeeld als de kinderen nog vol energie zitten. Bijvoorbeeld vlak na school of na een sportwedstrijd of training. Ook geen goed moment is als de kinderen bezig zijn of nog dingen moeten doen. Bijvoorbeeld tijdens het eten of voordat jullie de deur uit gaan of als er nog veel huiswerk gemaakt moet worden. Ook vlak voor het slapen is niet goed. Er is dat wel rust maar weer te weinig afleiding waardoor het kind hoogstwaarschijnlijk niet in slaap zal kunnen vallen. Lekker makkelijk natuurlijk om hier alleen maar slechte momenten te noemen. Een goed moment zou bijvoorbeeld na het eten kunnen zijn of in het weekend.

Samen vertellen

De scheidingsmelding doen jullie samen. Dat doen jullie op een professionele wijzen met respect voor elkaar en zonder elkaar af te vallen. Niemand van jullie is de schuld van de breuk – zelfs al je er op dat moment van overtuigd bent dat het anders is. Voor de ontwikkeling van de kinderen kan het schadelijk zijn dat één van de ouders de zwarte piet krijgt toegespeeld. Dit brengt hen in een loyaliteitsconflict. In de meeste gevallen gaan mensen uit elkaar om dat de relatie uiteindelijk voor één of beiden niet meer werkt.

Meestal is één gesprek voldoende. De verwerking van de mededeling door de kinderen zal enige tijd in beslag nemen. De kans is er dat zij naderhand nog honderd-en-één vragen hebben. Ook zullen de kinderen waarschijnlijk niet in één keer beseffen wat de scheiding voor hen zal inhouden. In de periode na de mededeling zullen jullie dan ook de tijd moeten nemen om naar de kinderen te luisteren.

Maak het niet mooier dan het is

Scheiden is ongeveer het ergste wat een kind kan overkomen. Ga dan ook niet je kind troosten met beloftes en wijzen op de voordelen voor hen. Zeg dus niet dat ze ‘s zomers twee keer met vakantie gaan, meer cadeautjes krijgen op hun verjaardag en ze hun nieuwe kamer mogen inrichten. Dit geeft de kinderen alleen maar het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt en ze niet serieus genomen worden. Jullie hebben elkaar toch ook niet gezegd: ” Hé schat, ik wil niet meer bij je zijn maar kijk naar de “bright side”! Je hebt nu om het weekend een heel weekend waar je kan doen en laten wat je wilt zonder dat de kinderen je lastig vallen! Heerlijk toch?”. Ik zou zelf ontploffen als iemand dat tegen me zou zeggen!

Ruimte en aandacht voor de gevoelens van jullie kinderen

Het belangrijkste dat je kinderen kan geven bij een scheiding, is ruimte en aandacht voor hun gevoelens.

De kern van de scheidingsmelding zal moeten zijn dat jullie uit elkaar gaan. Dit is jullie beslissing en een voldongen feit. Het is op geen enkele manier de schuld van de kinderen dat jullie uit elkaar gaan en zij kunnen er ook verder niets aan veranderen. Jullie houden van hen en zullen er altijd voor hen zijn, ongeacht wat er gebeurd. Belangrijk is dat duidelijk is dat zij nooit hoeven kiezen tussen twee ouders.

Belofte aan je kinderen

Dit lijkt op het eerste gezicht best eenvoudig maar bedenk dat jullie hiermee een bepaalde belofte aan je kinderen doen. Het is een sleutelmoment in het leven van je kind dus die belofte aan je kind, zal je kind waarschijnlijk lang bijblijven. En die belofte blijkt voor een heleboel ouders nog niet zo heel eenvoudig na te komen. Ik ken genoeg situaties waarbij het kind in een loyaliteitsconflict wordt geduwd terwijl de ouders hadden beloofd dat het kind nooit tussen beide ouders zou hoeven kiezen.

Op dit soort momenten komen de eerste barsten in het grenzeloos vertrouwen dat jullie kinderen in jullie hebben. En jullie zijn daar dan zelf de oorzaak van. Dit lijkt mij genoeg reden om er volledig voor te gaan en met elkaar te vechten zodat dat jullie deze belofte niet hoeven te breken.

Contact     Offerte Scheidingsbemiddeling     Afspraak Intakegesprek 

Scheidingsmelding kinderen

Scheidingsmelding kinderen: Tips

♦ Stel de melding dat jullie uit elkaar gaan niet te lang uit
♦ Vertel samen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan
♦ Zoek naar een geschikt moment om het de kinderen te vertellen. Een moment waarop de kinderen de rust en de tijd hebben om op het bericht te reageren en dit op zich in te laten werken.
♦ Stem het taalgebruik en het antwoord op de waarom-vraag af op de leeftijd van de kinderen
♦ Blijf als ouders respectvol naar elkaar en laat je niet leiden door emoties
♦ Heb je de neiging om iets negatiefs te zeggen, tel tot tien of verder
♦ Geef elkaar niet de schuld van de scheiding

♦ Maak heel duidelijk dat de scheiding niet de schuld van de kinderen is
♦ Liefde tussen ouders kan overgaan
♦ Liefde van ouders naar kinderen gaat nooit over
♦ Scheiden is definitief – jullie komen niet meer bij elkaar en kinderen kunnen daar geen invloed op uitoefenen
♦ Kinderen hoeven nooit te kiezen tussen hun ouders
♦ Door de scheiding zullen een hoop dingen veranderen maar jullie blijven altijd voor jullie kinderen zorgen
♦ Probeer de pijn niet te verzachten met beloften en cadeautjes
♦ Kinderen mogen zich verdrietig, boos, angstig voelen door de scheidingsmelding. Dat is normaal
♦ Kinderen mogen meepraten over hun leven na de scheiding maar jullie zijn degene die beslissingen nemen

Contact

Jullie kunnen contact opnemen voor meer informatie over de scheidingsmelding aan kinderen of bepaalde andere aspecten van scheiden/uit elkaar gaan of direct een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek met onze scheidingsbemiddelaar/mediator.