Toeslagen na scheiding?

Bij de berekening van de kinderkosten en partneralimentatie dient ook rekening gehouden te worden met de fiscale voordelen (heffingskortingen) en toeslagen die kunnen worden aangevraagd bij de belastingdienst. Deze kortingen en toeslagen kunnen de financiële pijn van de scheiding in sommige gevallen aanzienlijk verlichten.

Kinderalimentatie - VertrOuders Kennisbank

Het betreft de volgende voordelen:

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Je krijgt deze korting, wanneer:

  1. je een kind hebt dat op 1 januari van dat jaar jonger dan 12 jaar was
  2. het kind in dat jaar tenminste 6 maanden bij de gemeente ingeschreven staat op jouw woonadres.
  3. je  een arbeidsinkomen hebt dat hoger is dan € 4.934 (2018);
  4. je geen fiscaal partner hebt.

De bijdrage kan oplopen tot € 2.801 per jaar (2018).

Kindgebonden budget

Deze korting ontvang je wanneer je een kind hebt die jonger dan 18 jaar is. Daarbij wordt voor het ontvangen van deze korting nog wel gekeken naar de hoogte van je inkomen en vermogen.

Proefberekening Toeslagen 2018

Alleenstaande ouderkop

Een alleenstaande ouder kan aanspraak maken op een verhoging van het kindgebonden budget met de alleenstaande ouderkop. Het gaat hier om een bedrag van € 3.101 per jaar (2018).

KINDERALIMENTATIE - VertrOuders Kennisbank

Huurtoeslag

Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen moet je. minimaal 18 jaar te zijn en een zelfstandige woonruimte te huren. Tevens moet u bij de gemeente op het woonadres ingeschreven staan. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de huur (maximaal € 710, 68 (2018), uw (gezamenlijke) inkomen en vermogen.

Informatieblad Huurtoeslag 2018

Zorgtoeslag

Ook voor het ontvangen van de zorgtoeslag dient u minimaal 18 jaar oud te zijn, in het bezit te zijn van een Nederlandse zorgverzekering en de Nederlandse nationaliteit te hebben of geldige verblijfsvergunning. Net als bij de huurtoeslag wordt ook bij de zorgtoeslag gekeken naar de hoogte van het (gezamenlijke) inkomen en (gezamenlijke) vermogen.

CONTACT MET VERTROUDERS

Please follow and like us:
0

Geef een reactie