Vakantietijd en vakantietips: gescheiden ouders let op!

Vakantietip: Regel op tijd toestemming!

De vakantie begint weer en misschien wil je met je kinderen naar het buitenland toe. Naast iedere normale voorbereiding voor een vakantie, zal een gescheiden ouder nog aan een aantal andere zaken moeten denken. Hierbij een aantal vakantietips voor gescheiden ouders.Vakantietips

Paspoort

Is het paspoort nog geldig? Omdat je zelf niet altijd het paspoort van de kinderen bewaart, is het verstandig om op tijd te checken of de paspoorten van de kinderen nog geldig zijn. Voor sommige landen zal het paspoort zelf nog een half jaar geldig moeten zijn. Heb je in het verleden vaker gedoe gehad over het afgeven van de paspoorten dan is het verstandig om hier vooraf goede afspraken over te maken zodat dit niet als dwangmiddel kan worden gebruikt.

Visum

Als je Nederlander bent heb je “visum-wise” geluk. Nederland behoort tot de top drie landen voor wat betreft het niet nodig hebben van of het verkrijgen van een visum. Toch heb je soms een visum nodig. De meeste toeristenvisa zijn eenvoudig te krijgen bij de douane van het desbetreffende land of online aan te vragen. Ga je langer weg of naar een ingewikkeld land dan zul je soms van te voren bij de ambassade of het consulaat een visum moeten aanvragen. Soms ben je dan ook je paspoort en dat van de kinderen een aantal dagen kwijt.

Informeer dan ook op tijd of je een visum nodig hebt en wat de vereisten daarvoor zijn. Het zou vervelend zijn als net je ex-partner met alle paspoorten op reis is terwijl nog een een visum moet aanvragen.

Toestemmingsverklaring

Een van de belangrijkste vakantietips is om een toestemmingsverklaring te downloaden en te laten tekenen door je ex-partner. Tegenwoordig is de controle hierop vrij streng om kinderontvoering door één ouder tegen te gaan. Ik ben al diverse malen door de marechaussees gebeld om te verifiëren of ik inderdaad toestemming had gegeven voor een reis. De verklaring kan je eenvoudig downloaden op de site van de overheid. Via de onderstaande link kom je direct op de juiste pagina. Ook hier geldt, verwacht je dat je ex-partner moeilijk gaat doen, regel het dan op tijd.

LINK TOESTEMMINGSVERKLARING

Overige zaken

Afhankelijk van jullie situatie en afspraken zul je misschien afspraken moeten maken met je ex-partner over de kleren die mee op vakantie gaan, dingen die nog aangeschaft moeten worden, medicijnen en inentingen, telefoongebruik en kosten in het buitenland. Ook hier geldt, overleg op tijd indien nodig.

Communicatie

Deel je reisplannen

Soms vinden je kinderen het lastig dat ze zolang gescheiden zijn van hun vader of moeder. Ook de thuisblijvende ouder mist de kinderen en maakt zich misschien wel zorgen. Het is daarom belangrijk om je reisplannen te delen met je ex-partner. Aan te geven wat je gaat doen, waar je bent en wanneer je contact zal opnemen.

Laat weten hoe de reis gaat en dat je veilig bent aangekomen

Logische momenten zijn voor en tijdens de reis en bij aankomst. Je kinderen in een vliegtuig of over de route du soleil zien vertrekken is altijd spannend. Je wil dan ook als vader of moeder graag weten of alles goed is gegaan. Een WhatsApp berichtje of SMS tijdens de reis of bij aankomst kan vaak voldoende zijn.

Contact tijdens de vakantie

Afhankelijk van de bestemming zal het niet altijd even gemakkelijk zijn om op elk moment contact te hebben met het thuisfront. Soms heb je te maken met een verschillende tijdzone, dure roaming-tarieven of waardeloze wifi-verbindingen. Vooral met Skype verbindingen poep irritant. Ook zal je je eigen dagprogramma hebben met de kinderen.

Doe aan verwachtingsmanagement

Maak van te voren duidelijke afspraken hierover maar geef ook aan dat de omstandigheden of het programma ter plaatse misschien enige soepelheid vereisen. Laat de behoefte van de kinderen hierin een leidraad zijn.Lukt het niet om verbinding te krijgen geef dit dan aan via WhatsApp of SMS.

Stimuleer contact met de andere ouder

Willen de kinderen geen contact, stimuleer dan wel het contact met de andere ouder. Indien ze geen contact hebben met de andere ouder is dat namelijk ook niet leuk voor die ouder. Zelf zou je het ook niet leuk vinden om geheel geen contact met je kinderen te hebben.

Vakantie van je ex

Probeer in de vakantie ook afstand van je ex-partner te nemen indien dit mogelijk is. Voor de kinderen en beide ouders is het goed om te wennen aan de afstand. Laat zien dat je vertrouwen in elkaar hebt door elkaar ruimte te laten.

Laatste vakantietip

En als laatste vakantietip: ga geen wedstrijd aan met je ex-partner door overdreven enthousiast te doen over hoe geweldig de kinderen het bij je hebben.

Prettige vakantie!

Lees meer over mijn eigen vakantieplannen in mijn blog.

Please follow and like us:
0

Geef een reactie