Jaarlijks worden duizenden kinderen het slachtoffer van het feit dat hun ouders uit elkaar gaan.

Zelfs een schijnbaar soepele scheiding heeft impact op de kinderen. Bij een echte vechtscheiding zijn de effecten nog vele malen groter.

Dagelijks zie ik de gevolgen van een scheiding voorbij komen: kinderen die moeten kiezen tussen hun ouders, kinderen die negatieve verhalen over hun ouders horen, kinderen die één van hen ouders niet meer zien.

Kinderen die het opeens niet meer goed doen op school, heel stil en bang worden of zelfs weer in hun bed gaan plassen. Misschien is het nu nog helemaal niet zichtbaar, kinderen kunnen zich namelijk waanzinnig goed aanpassen aan situaties. Helaas komt het dan vaak later naar voren.

Jullie kunnen daar als ouders zelf heel veel aan doen. Jullie zijn immers direct de oorzaak hiervan hoewel jullie dat zelf misschien niet direct zien.

Het is echter niet verstandig om dit zonder externe begeleiding te doen. In eerste instantie omdat jullie waarschijnlijk beiden denken dat jullie ex-partner een beetje meer de oorzaak hiervan is dan jijzelf bent. De waarheid ligt namelijk meestal in het midden.
Jullie kennen elkaar goed en weten feilloos de zwakke plekken van de ander te vinden. Daar maken jullie bewust en onbewust gebruik van. Zo blijft deze dynamiek in stand of erger: escaleert.

Wij hebben een programma ontwikkeld waarbij we jullie door middel van verschillende modules helpen bij jullie scheiding.

In één van de modules gaan we samen op zoek naar de dynamiek die er tussen jullie beiden is. We proberen daarin patronen te ontdekken en die naar jullie zichtbaar te maken. We staan stil bij de reden waarom jullie uit elkaar zijn gegaan maar ook bij de redenen waarom jullie ooit bij elkaar zijn gekomen en zelfs kinderen hebben gekregen.

We proberen vanuit gezamenlijke belangen jullie weer te verbinden. We proberen begrip voor elkaars standpunten te kweken (agree to disagree), het vertrouwen in elkaar te herstellen en de communicatie weer op een normale wijze op gang te krijgen.

Dit klinkt allemaal ingewikkeld maar als jullie je daadwerkelijk voor jullie kinderen willen committeren aan het programma valt het in de praktijk reuze mee.

Soms zit de pijn dieper dan jullie relatie. Dit patroon zal zich dan ook in een volgende relatie voordoen. In zo’n geval adviseren wij om zelf extra hulp te zoeken bij een psycholoog of coach om hier aan te werken.

Wij hopen dat iedereen zich na een scheiding een klein beetje verder ontwikkelt en terugkijkt naar de lessen die hij of zij uit de relatie heeft getrokken. Hopelijk kijken jullie straks ook met een glimlach straks naar de mooie momenten uit jullie relatie; waaronder de geboorte van jullie kinderen.

 

Please follow and like us:
0

Geef een reactie